content image

blog Corné

Healthy skin: Invloed van seizoenswisseling

14-11-2016

Het is weer zover, de seizoenswisseling van zomer naar herfst is duidelijk zichtbaar op de huid.

Toen ik, inmiddels 26 jaar geleden, mijn opleiding volgde had ik een ervaren docente. Een docente die het klappen van de zweep kende. Een echte vakidioot zelfs! Wat mij als schoonheidsspecialist in de dop wél opviel bij mijn docente was het vaak terugkerende antwoord: “dat is het wisselen van het seizoen”. Op de vraag ‘waarom is deze huid ineens zo schraal?’ “wisseling van het seizoen” ‘Waarom heeft deze huid nu ineens schrale plekjes?’ U raad het al; “wisseling van het seizoen” En toen dacht ik bij mezelf, dat is een makkelijk antwoord, dat kan ik later vast vaak gaan gebruiken als ik het niet meer weet.

Maar wat schetste mijn verbazing nadat ik zelf wat meer ervaring had opgedaan, het klopt. De seizoen overgangen hebben inderdaad grote invloed op je huid. De meest in het oog springende overgangen zijn toch wel van zomer naar herfst en van winter naar lente.

De grootste veranderingen vinden plaats met betrekking tot je huidconditie. In tegenstelling tot je huidtype, welke genetisch is bepaald, is je huidconditie onderhevig aan in- en externe factoren. En je externe factoren zijn hier nadrukkelijk in beeld, Wat te denken van temperatuursverandering, andere weersomstandigheden, warmer douchen en centrale verwarming. Bedenk daarnaast dat je huid na een zomer met volop zon ook nog beschadiging heeft kunnen oplopen.

Veel problemen ten gevolge van de seizoenswisselingen zijn terug te brengen naar de (natuurlijke) bescherming van je huid. Herstellen en beschermen zijn de toverwoorden bij de huidige overgang van zomer naar herfst.

Eens kijken of je herkent wat ik bedoel. Droge, trekkerige en gevoeligere huid, beginnende ‘schrale’ lippen, droge schilferige benen, doffe huid, rode irritatie plekjes en pigmentvlekken. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Veel van de bovenstaande problemen zijn terug te voeren op een beschadigde huid barrière. Je  natuurlijke huid barrière wordt gevormd door ‘natural moisturizing factor’ (NMF) en je lipides (vetstoffen);

De Natural Moisturizing Factor is de natuurlijke vochtigheidsfactor van de huid, die ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt en soepel en elastisch blijft. De NMF bevindt zich in de hoorncellen van de bovenste laag van de opperhuid (stratum corneum) en zorgt ervoor dat deze cellen vocht kunnen vasthouden.

Lipiden; De hoorncellen in het stratum corneum (waarin de NMF zich bevindt) worden omringd door natuurlijke vetstoffen (lipiden). Deze stoffen voorkomen dat er te veel vocht uit de huid verdampt en beschermen de huid tegen schadelijke indringers, zoals bacteriën.

Behandelingen in het instituut en je thuisverzorging zijn er in eerste instantie op gericht om je huid barrière te herstellen. We werken veel met mini-kuren om een snel resultaat te bereiken.  Exfoliëren, hydrateren (NMF) en verbeteren van je lipiden geven niet alleen ‘zichtbaar’ maar vooral een ‘voelbaar’ resultaat!

Herstellen is belangrijk, maar je huid goed beschermen is uiteindelijk véél belangrijker.

De oplossing is dus heel dichtbij, echter het herkennen van een beschadigde huid barrière blijkt vaak lastig. Benut de expertise van een huidexpert!    

Bescherm je beschermlaag! 

Lees verder

Healthy skin: Celvernieuwing geeft huidverbetering

10-10-2016

De zomer nadert het einde maar we hebben zeker nog van een aantal mooie dagen mogen genieten. Voor Nederlandse begrippen extreem warm en héél veel zon.  Door het mooie weer in september merken wij dat de cliënten wat later beginnen aan de herstelbehandelingen ná de zon. En dat heeft je huid toch echt wel nodig in de periode na de zomer. Heeft je huid een tintje gekregen van de zon dan zie je nu langzamerhand het tintje een beetje doffer worden en wordt, of is,  je huid meer gedehydrateerd. In de zomerperiode (wél met zon) heeft je huid een dikker hoornlaag ter bescherming tegen de zon. En omdat je huid naarmate je ouder wordt toch al minder snel vernieuwd is je huid zeker toe aan oppepper die dat probleem aanpakt. Normaal vernieuwt je huid in ongeveer 4 weken, naarmate je ouder wordt kan dit oplopen tot één keer in de 5 tot zelfs één keer in de zes weken.  Om zo meteen te begrijpen wat de toegevoegde waarde is van exfoliëren in een behandeling, leg ik je kort uit hoe cel vernieuwing werkt.

Exfoliëren is een natuurlijk proces, waarbij het lichaam oude, beschadigde en vervuilde huidcellen afstoot en deze vervangt door verse, jonge cellen. Je hoornlaag, bestaande uit dode huidcellen, vormt de buitenste laag van jouw huid. Dieper in de huid worden er continue nieuwe huidcellen aangemaakt, die langzaam naar het huidoppervlak gaan. Dit is ook wel nodig, want je verliest 'non-stop' je dode huidcellen. De ‘oude” cellen worden vervangen door de nieuwe huidcellen welke worden gemaakt in je basaalcellenlaag. De hoornlaag is een beschermlaag, maar kan er ook voor zorgen dat je huid er dof en oneffen uit komt te zien.

Dit brengt mij bij de mogelijkheden van exfoliëren in een behandeling; er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden in een behandeling of voor je thuisgebruik.  Afhankelijk van je doel en verwachtingen werken we met milde of intensieve exfolianten.

Om een keuze te maken welke exfoliant bij jouw huid past, gaan wij kijken of je huid barrière niet is beschadigd, de dikte en gevoeligheid van je huid controleren, je eerdere ervaringen bespreken en last but not  least samen met jou gaan bekijken wat jij verwacht van de behandeling. Dit laatste punt,  ook wel verwachtingsmanagement genoemd, vinden wij als huidexperts het belangrijkste punt. Want op basis hiervan gaan wij kiezen!

En keuze is er te over. Van een scrub met korreltjes tot een eiwitsplitsende lysing. Van fruitzuurpeelingen tot de chinese peeling. Van dagelijkse scrub tot kuurproducten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het lukt niet om ze allemaal te bespreken maar één exfoliant, waar ik op dit moment héél erg enthousiast over ben, wil ik je niet onthouden. De melkzuur/salicylzuur exfoliant ! Dit product heeft een hoog rendement op gebied van huidversteviging (collageen), huidverbetering, hoge hydraterende werking, pigmentvermindering en verbetering van bijvoorbeeld acne littekens. Dit kuurproduct is een echte aanrader als je jouw huid wil verbeteren. En dat alles zonder dat je huid rood is en gevoelig aanvoelt in de dagen na je behandeling.

De exfolianten zijn op dit moment echt heel populair, wat een hele mooie ontwikkeling is. Wil je thuis een exfoliant gaan gebruiken, laat je dan goed voorlichten. Want zoals je wellicht begrijpt zijn exfolianten alleen van toegevoegde waarde als ze passen bij jouw huid en huidtype. Alleen dan kun je de producten op de goede manier en met de juiste frequentie gebruiken.

En ter geruststelling:

Nee, je bruine kleurtje halen wij echt niet van je gezicht na een vakantie J

Lees verder

Healthy skin: Hyaluronzuur

28-08-2016

Na een heerlijke vakantie in Kroatië ben ik twee weken geleden weer enthousiast en vol energie gestart met werken. Heerlijk genoten van de rust, de zon  en het aangenaam warme klimaat. Wat ieder jaar weer opvalt is dat de lokale bevolking helemaal niet zo zongebruind is als menig toerist. Ongelofelijk hoe rood en “doorbakken” toeristen, met de huidige kennis over zon, op hun strandstoeltje liggen. Rondwentelend in de olie. Gelukkig hoef ik mezelf  op vakantie niet  bezig te houden met  de conditie van de huid van alle toeristen.  In mijn instituut is de huidconditie van de huid, na de zomer,  wél een aandachtspunt natuurlijk.  Ondanks alle toegenomen aandacht voor de verzorging en bescherming van de huid in de zomerperiode, blijft de belasting  van de zon op je huid wél aanwezig. Afhankelijk van de beschermingsmaatregelen tijdens jouw verblijf in de zon zal je huid behoefte hebben aan ‘herstel’.

Wat ik het meest te zien krijg na de vakantie is een ‘vochtarme’ huid met fijne lijntjes en een wat doffe uitstraling. Dat is heel makkelijk te verklaren! De zon is de belangrijkste factor met betrekking tot  huidveroudering en dehydratatie van  de huid.  Verder wordt de bovenste huidlaag (de opperhuid) dikker ter bescherming tegen de zon.  Simpelweg voldoende ‘water’ toevoegen is dan al een belangrijke stap. En dat doen we met hyaluronzuur!

Hyaluronzuur is een lichaamseigen suiker en komt van nature voor het epitheelweefsel  en bindweefsel van de huid. De grote kracht van hyaluronzuur zit in het vasthouden van grote hoeveelheden vocht. Echte waterbommetjes dus!  Hyaluronzuur kan 1000 maal het eigen gewicht aan vocht in je huid vasthouden en  Cross-linked  Hyaluronzuur wel  5000 maal. Ware krachtpatsers na de zon, maar helemaal voor de 40+ huid een hele belangrijke bouwstof.

Want naarmate je ouder wordt,  produceert je huid minder Hyaluronzuur waardoor de huid droog en minder elastisch wordt. De jonge huid heeft een percentage van 65% hyaluronzuur. En dus véél volume! Op de leeftijd van 40 jaar, kan dit al met 50% zijn afgenomen. Hyaluronzuur stimuleert tevens de aanmaak van collageen. Een belangrijke bouwstof voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Door extra Hyaluronzuur toe te voegen  blijft de vochtbalans van de ouder wordende huid op peil waardoor je huid straalt, het volume toeneemt  en je rimpelvorming vermindert.

Populaire producten om je hyaluronzuur op peil te houden- of te brengen zijn naast de dagcrèmes, vooral de hoog geconcentreerde boosters, maskers of serums. Met een hoge concentratie cross linked hyaluronzuur breng je jouw huid of liever houd je jouw huid in goede conditie.  Een andere manier om hyaluronzuur toe te dienen aan je huid is door middel van injectables. Lokaal wordt , mits goed aangebracht, volume aan de huid gegeven waardoor je huid er mooier uit komt te zien.

Heb jij je huid in de zon ‘perfect’ verzorgd? Complimenten! Dan is het voor jouw huid nu héérlijk om gebruik te maken van een extra kuurtje met hyaluronzuur. Je hoeft niet te herstellen maar  zo onderhoud je de aanmaak van collageen en van je huidelasticiteit.

En zoals je weet; voorkomen is nog steeds beter dan genezen.

Corné Hendrikx

Lees verder

Healthy skin: Reiniging

21-07-2016

We krijgen heel wat vragen in onze salon, maar twee weken geleden werd ik écht verrast.  Bij onze SkinBar kun je terecht voor alle vragen over je huid. De dame die binnen kwam lopen had last van een ‘trekkerige’ huid, vooral na het reinigen. Even ter info voor mij als huidspecialist; ‘zij was goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de beautywereld’.  Dat ik het maar wist! En natuurlijk, mijn interesse was gewekt. Zij vertelde mij dat ze haar huid reinigde met een stuk ‘natuurzeep’ en als lotion gebruikte ze azijn, wel een beetje verdund natuurlijk. Deze wijsheid had ze gevonden op een serieuze site op internet, dus….!

Nu is bovenstaande gelukkig wel een échte uitzondering maar voor veel mensen is het vinden van een goede reiniging nog heus niet zo eenvoudig. Er is ontzettend veel keuze. Wat allemaal belangrijk is? Allereerst om te weten wat jouw huidtype is en hoe jouw huid zich gedraagt gedurende de dag. Gaat je huid glimmen, schilferen of voelt de huid héél de dag comfortabel met de huidige verzorging? Daarnaast is het handig om te weten waar een goede reiniging aan moet voldoen.  Simpelweg moet een reiniging de huid goed ‘schoonmaken’ zonder de natuurlijke huidbarrière te beschadigen. Je  wilt de huid ontdoen van overtollige talg, SPF (zonfactor), luchtvervuiling en make-up. En dat gaat niet gebeuren met alleen water. Het ‘vuil’ op de huid moet opgenomen kunnen worden ‘in’ het reinigingsproduct om echt effectief te reinigen.

Wist je dat een té intensieve reiniging er voor zorgt dat je huid teveel talg verliest en aan de huid het signaal geeft: de huid is te droog dús méér talg produceren. Een soort vicieuze cirkel waar jouw huid niet blij van wordt.

Maar wat ik nog belangrijker vind, is de natuurlijke huidbarrière. Van deze laag kun je gebruik maken om je huid vanuit de natuurlijke omstandigheden, zichzelf beter te laten beschermen. Je barrière wordt gevormd door drie belangrijker factoren: zuurgraad (+ 5,5), talg en NMF (Natural Moisterizing Factor). De barrière geeft je huid een natuurlijke bescherming tegen invloeden van buitenaf. Samen met je dagcrème een optimale bescherming!

Wist je dat: het 2 tot 3 uur duurt voordat je natuurlijke barrière is hersteld na een verkeerde of te grondige reiniging?

Natuurlijk bestaan er zoveel reinigingsproducten dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Laat je daarom het liefst adviseren door een deskundige huidexpert. Hij of zij zal kijken naar huidtype, gebruiksgemak en comfort. Tenslotte is jouw reiniging een eerste stap in je verzorgingsritueel, en ook nog eens een hele belangrijke!

Ik raad je aan om aan je keuze van je reinigingsproduct net zoveel aandacht te besteden als aan het kiezen van je dag- of nachtcrème. Het zou zonde zijn om te besparen op je reiniging waardoor je verder verzorging niet tot z’n recht komt. Nog een weetje dan …

Wist je dat: lanoline-achtige (wolvet) producten een filmlaagje op je huid leggen waardoor werkstoffen uit je crèmes niet meer opgenomen worden?

Corné Hendrikx

Lees verder

Healthy skin: Vitamine A

23-06-2016

Vitamine A, de vitamine tegen huidveroudering

Ouder worden op zich is natuurlijk niet heel vervelend. Het zit het méér in het feit dat wij de ouder wordende huid graag zolang mogelijk mooi willen houden.  Niet alleen het mooi houden is een issue, ook moet de huid het liefst aan meerdere  criteria voldoen. Lekker stevig, niet té diepe rimpels, mooie glans en niet teveel pigmentvlekken. Herken je dit?

Bij ons in het instituut leven er veel  vragen over de ouder wordende huid. En iedereen wil antwoord op de vraag: “kun je de huid echt verbeteren en/of voorkomen dat je huid te snel veroudert?” Ja het kan! Maar als je sommige producten moet geloven kán je huid niet eens oud meer worden. Laten we wel reëel blijven.

Om te begrijpen waarom producten kunnen werken, is het belangrijk e weten dat de huidige gerenommeerde cosmeticabedrijven gebruik maken van technologieën uit de medische wereld. Een hoogwaardige werkstof wordt pas echt nuttig als deze op de juiste plaats in de huid terecht komt en daar effectief werkt.  Vitamine A is hier een voorbeeld van; en het is wetenschappelijk bewezen dat dit een effectieve werkstof tegen huidveroudering is.

Wat gebeurt er nu eigenlijk met je huid rond je veertig? De huid wordt dunner,  de stevigheid neemt af, je huidbarrière lipide (beschermende vetten) vermindert en daardoor kan de huid dehydrateren. Tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken en een “futloze” huid kunnen nadrukkelijker zichtbaar worden en juist op deze huidveranderingen heeft vitamine A een positief effect.

Vitamine A zorgt voor een verhoogde epidermale deling waardoor de huid ‘dikker’wordt. Het stimuleert de collageensynthese in de huid en zorgt voor een verminderde afbraak van collageen . Last but not least, vitamine A stimuleert het GAG-systeem in je huid. Dit systeem is verantwoordelijk voor de vochthuishouding in je huid.

Onderzoek, gepubliceerd door de University of Michigan Medical School, toonde aan dat Retinol, zo wordt vitamine A ook wel genoemd,een bewijsbare invloed heeft op verminderen van rimpeldiepte en het verbeteren van de huidtextuur. In de praktijk zie ik ook daadwerkelijk de zichtbare  verbetering van huidstructuren. Zeker als cliënten  producten met vitamine A gebruiken in combinatie met kuurbehandelingen. Een veel gehoorde reactie van cliënten, na bovenstaande uitleg, is: “Als dit allemaal klopt is het bijna te mooi om waar te zijn. Zijn er dan géén nadelen?”

Ja natuurlijk heeft vitamine A onhandige eigenschappen voor een cosmetisch product. Maar zoals ik eerder al schreef, de huidige cosmeticawereld maakt gebruik van de medische kennis. En juist die medische technologieën hebben nieuwe oplossingen gebracht die echt met recht hightech te noemen zijn. Moet u horen: “door middel van micro-inkapseling is het mogelijk gemaakt om vitamine A stabieler te maken, een verminderde kans op huidirritatie te bewerkstelligen en om vitamine A ‘door de huid heen’ op de plaats te krijgen waar de werkzaamheid het hoogst en meest effectief is.” Mooi, of niet? Ofwel de nieuwste technieken maken het mede mogelijk dat de steeds specifiekere werkstoffen kunnen werken. Vergeet niet, we hebben het nog steeds over huidverbeterende  producten waarover een cliënt soms zegt: “ik geloof niet zo in die cosmetica-wereld”.

Ik kan zeggen dat ik echt kan genieten van alle technologische hoogstandjes die momenteel ingezet worden in de serieuze cosmetische producten. Maar niet ieder product kan die kwaliteit bieden en dat maakt het voor de consument wel lastig. Laatst deed een cliënt van mij de mooie uitspraak: “Jij doet dus eigenlijk aan verwachtingsmanagement,  ik verwacht géén wonderen door jouw reële advies”

En daarom heb ik nog steeds het mooiste vak van de wereld……..

Corné Hendrikx

Lees verder